הגופנים (פונטים) נמצאים בכל מקום, רובנו לא מקדישים להם תשומת לב מיוחדת ומתעלמים מהם, אך כאשר אנו עומדים לעצב אתר, לפונטים יש משמעות מיוחדת וחשובה בהעברת המסר. במאמר נלמד כמה חשובים על בחירת פונט מתאים לאתר.
מה זה בכלל פונט?
"גּוֹפָן או פונט הוא סגנון עיצוב צורת האותיות, כפי שבא לידי ביטוי באמצעי תצוגה כלשהו, פיזי כמו דפוס, דיגיטלי כמו תוכנת מחשב או באמצעות פלטפורמות נוספות להעברה ולהצגה של מידע טקסטואלי. תורת עיצוב הגופָנים היא תחום עצמאי בעיצוב גרפי. תורת עיצוב גופנים הנעשית באופן ידני היא קליגרפיה." ויקיפדיה
כמו שרבים כבר יודעים, ישנה כמות כמעט אינסופית של פונטים שימושים שונים. אנו עושים שימוש בפונטים בפרינט (מודעות וכרזות למשל), במיתוג (שילוט, לוגו), בעצם בכל מקום בו ישנה מילה כתובה וכמובן גם ברחבי האינטרנט.
במאמר הזה נתמקד בפונטים ווביים (web) בבניית אתרי אינטרנט וכיצד נבחר בפונט שמתאים לנו בעיצוב ובניית האתר, החנות או עמוד הנחיתה.
למה חשוב לבחור בפונט מתאים?
פונטים משדרים לנו מסר מעבר למילים עצמן והמידע החזותי שמועבר מהפונט יכול להעביר למשל: רצינות, קלילות, ילדותיות, יצירתיות או כל חוויה אחרת.
חשבו על משרד עורכי דין רציני וגדול שמשתמש בפונט כתב יד ילדותי, או חנות משחקים אונליין שמשתמשת בפונט עתיק ומקראי. חוסר התאמה בין הפונטים לרעיון אותו נרצה להעביר, יכול ליצור תחושה לא נעימה, קבלת מסר שגוי והחמצת המטרה שלשמה בנינו את האתר.
איפה ניתן להתרשם מפונטים?
בעברית קיים מגוון מאוד גדול של פונטים בהם נוכל לעשות שימוש בחינם או בתשלום. כדאי מאוד להכיר את הפונטים הקיימים ולבקר באתרים בהם נוכל להתרשם מהם ואפילו לנסות אותם.
נתחיל כמובן ב Google Fonts שם נוכל להוריד פונטים (או להשתמש בהם באופן חינמי ישירות מאלמנטור)
והנה כמה אתרים מומלצים לפונטים בעברית:
פונטים חינמיים מומלצים לאתרים
ישנם מספר פונטים חינמיים נפוצים שרבים מבוני האתרים עושים בהם שימוש באתרים. כפי שכתבתי בהתחלה, חשוב לבחור בפונט מתאים, קריא ונעים לעין לאתר שלכם.
פונט רוביק Rubik
פונט היבו Heebo
פונט אלף Alef
פונט אופן סנס עברית Open sans hebrew
פונט וארלה מעוגל Varela Round
פונט רובוטו Roboto
פונט ארימו Arimo
פונט מונטסרט Montserrat
אמטיק Amatic SC
סקולר אחת Secular One
פונט עברי צפוף Open Sans Hebrew condensed
פונט טהומה Tahoma
המלצות
כמה טיפים והמלצות חשובות בשימוש בפונטים באתרים:
- שימו לב להרמוניה בין פונטים מסוגים שונים, לא כולם "הולכים" ביחד.
- אל תעשו שימוש ביותר מ2-3 סוגי פונטים בכל האתר.
- כדאי לעשות שימוש במשקלים שנים של אותו פונט לכותרות.
- הקפידו על היררכיה בגדלים של הכותרות, כך שכותרת חשובה ומשמעותית יותר תהיה גדולה מזו שפחות.
- שימו לב שהפונט גדול ועבה מספיק כדי להיות קריא והתאימו אותו גם לצפייה בסלולרי.
- בחרו בצבע כך שיבלוט ביחס לרקע ולא "יבלע".
- שימו לב לצפיפות האותיות גם היא חשובה לקריאות של הטקסט.
- בחלק מהדפדפנים הפונטים לא נטענים כראוי. לכן חשוב שבעת בחירת הפונט נבדוק את האתר בדפדפנים שונים.
פונטים ומהירות טעינה
כמו מרכיבים אחרים באתר, גם לפונטים ישנה השפעה על מהירות טעינת האתר. וכתוצאה מכך גם יכול לגרום לירידה בציון מהירות האתר והקידום בגוגל.
אתרים רבים משתמשים בעת בנייתם בפונטים של גוגל (למשל דרך אלמנטור). אך כדי לטעון את הפונטים בכל פעם שהעמוד עולה, נוצרת בקשה חיצונית לגוגל הגורמת להאטה בטעינת האתר.
הפתרון – שימוש בפונטים באלמנטור בצורה מקומית. ניתן להוריד את הפונטים ולהעלות אותם לשרת שלנו.
נגדיל ונבחר רק במשקלים שנעשה בהם שימוש באתר ע"מ לשפר את המהירות אפילו יותר.
מה לגבי ההיבט המשפטי?
בישראל פונטים מוגנים בחוק לשמירת זכויות יוצרים. חשוב לשים לב לסוג הרישיון לשימוש בפונטים. קיימים רישיונות שונים לפונטים לפי סוג השימוש (חינמי, דסקטופ, וובפונט ואפליקציה). וכן רישיונות מיוחדים כמו לשימוש אקדמי, שידור ועוד. חשוב לשים לב לתנאי השימוש בפונט כדי לא להגיע לכדי תביעה על הפרת זכויות יוצרים.